Descriere
Ribolla Gialla este cunoscută drept vinul emblematic al regiunii Friuli Venezia Giulia, alături de Friulano. Originea soiului Ribolla Gialla este incertă, însă experții identifică drept strămoș al acestuia vița „Avola”, introdusă de romani în perioada ocupației lor în Friuli. Se mai sugerează că acest soi corespunde cu cultivarul „Robola” din insula Kefalonia, adus probabil în Friuli în timpul Republicii Serenissima, când influențele comercianților venețieni ajungeau pe țărmurile Mediteranei de Est. Majoritatea cercetătorilor consideră însă că soiul este autohton din Friuli. Cele mai vechi mențiuni datează din secolul al XII-lea, perioadă în care localnicii apreciau în mod deosebit vinurile elegante și rafinate din „Rabiola” Collio.
Profil de gust
Galben-pai cu nuanțe verzui.
Are un gust clar sec, ușor citric.
La nas dezvăluie un buchet plăcut și delicat, cu note florale de flori de salcâm.
Recomandări culinare
Vin de aperitiv, se potrivește bine cu antreuri din fructe de mare, pește alb delicat
Caracteristici
Detalii tehnice
| Soi | 100% Ribolla Gialla |
|---|---|
| Sistem de conducere | Guyot |
| Vițe pe hectar | 5.000 |
| Vinificație | Macerare la temperatură scăzută împreună cu cojile, urmată de presare delicată. Stabilizare statică la rece. Fermentare: în vase de inox. |
| Maturare (Élevage) | Pe drojdii fine timp de 6 luni |
| Învechire | În sticlă pentru încă 2 luni |
| Temperatură de servire | 10°–12°C |


